Thursday, 20 June, 2024  11:23 PM

  • Soalan Lazim

Umum

Adakah terdapat sekatan ke atas jenis haiwan peliharaan yang boleh diimport?

Baka tertentu anjing tidak boleh diimport ke negara ini manakala terdapat sekatan ke atas import beberapa baka lain anjing. Sila rujuk kepada Senarai baka yang offended / Terhad Anjing dan Syarat-syarat bagi kelulusan pengimportan baka Terhad anjing.

Haiwan peliharaan eksotik asal hidupan liar mungkin tertakluk kepada keadaan pemuliharaan hidupan liar di bawah CITES. Sila rujuk kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara untuk maklumat lanjut.

Bagaimana saya mengimport haiwan kesayangan ke Malaysia?

Import adalah tertakluk kepada mengimport peraturan-peraturan Jabatan Perkhidmatan Haiwan Malaysia (JPH). Bagi jenis haiwan dan produk yang tidak disenaraikan, sila tulis kepada kami untuk peraturan-peraturan tertentu.

Adakah terdapat keperluan umur minimum untuk pengimportan?

Anjing dan kucing hendaklah berusia sekurang-kurangnya 3 bulan pada masa import.

Berapa banyak haiwan peliharaan saya boleh mengimport?

Tiada sekatan ke atas bilangan haiwan peliharaan yang boleh diimport oleh seseorang. Walau bagaimanapun, pihak berkuasa tempatan di Malaysia mungkin mempunyai peraturan-peraturan yang berkaitan dengan bilangan anjing yang boleh disimpan di dalam premis kediaman.

Adakah ia perlu untuk mikrocip peliharaan saya?

Ini tidak perlu (kecuali bagi baka terhad anjing) tetapi ia adalah lebih baik.

Adakah saya perlu Permit Import?

Anda dikehendaki untuk mendapatkan permit import dari Jabatan ini boleh mengimport haiwan kesayangan ke Malaysia. Haiwan Peliharaan tiba tanpa permit import tidak boleh dibenarkan masuk oleh pegawai kuarantin haiwan di pintu masuk. Untuk mengimport haiwan eksotik atau hidupan liar sebagai binatang peliharaan anda juga mungkin dikehendaki untuk mendapatkan kelulusan daripada Jabatan Pemuliharaan Hidupan Liar dan Taman Negara sebelum memohon untuk mendapatkan permit import dari Jabatan Perkhidmatan Haiwan.

Di mana saya boleh mendapatkan permit import?

Bagi pengimportan permit import ke Semenanjung Malaysia hendaklah diperolehi daripada Pengarah Jabatan Veterinar Negeri atau Ketua Pengarah, Jabatan Perkhidmatan Haiwan, Malaysia.

Bagi pengimportan ke dalam Negeri-Negeri Sabah dan Sarawak, pertanyaan dan permohonan hendaklah dibuat kepada negeri-negeri berkenaan.

Bagaimana saya mendapatkan permit import?

Anda perlu mengemukakan permohonan itu bersama-sama dengan salinan rekod vaksinasi semasa dan yuran permit import lima Ringgit (RM 5.00) setiap anjing / kucing. Fi yang boleh dibayar secara tunai atau melalui bank draf, kiriman wang atau wang pos, yang dibayar kepada Ketua Pengarah Perkhidmatan Haiwan, Malaysia atau Pengarah Negeri berkenaan. Pemohon di luar negara boleh mengemukakan permohonan melalui pos atau melalui wakil tempatan (kawan, saudara atau ejen di Malaysia).

Anda boleh :

  • mendapatkan Borang Permohonan dari pejabat yang disebut di atas ATAU
  • memuat turun versi PDF

Berapa lamakah masa yang diambil untuk mendapatkan permit import?

Permit itu dikeluarkan dalam tempoh sehari.

Apakah tempoh sah permit import?

Permit import adalah sah selama 30 hari dari tarikh terbitan

Haiwan peliharaan semasa ketibaan ke Malaysia hendaklah disertakan dengan Sijil Kesihatan Veterinar yang dikeluarkan oleh Pihak Berkuasa Kesihatan Veterinar negara pengeksport sebagai satu peraturan import.

Kehendak atau prosedur semasa pengimportan sebenar

Import adalah tertakluk kepada mengimport peraturan-peraturan Jabatan Perkhidmatan Haiwan Malaysia (JPH).

Apakah syarat-syarat atau prosedur semasa pengimportan sebenar?

Haiwan kesayangan anda hanya boleh diimport sebagai kargo dapat dilihat dengan jelas dan hendaklah diisytiharkan kepada Pegawai Kuarantin Haiwan di pusat pendaratan untuk visa

Adakah saya perlu memberitahu pintu masuk ketibaan peliharaan saya?

Ia tidak wajib tetapi ia adalah baik untuk memaklumkan kepada Pegawai Kuarantin Haiwan di pintu masuk (lihat senarai pintu masuk) dengan butir-butir anggaran waktu ketibaan dan butiran penerbangan untuk visa yang lebih cepat.

Apakah yang akan berlaku jika pada import, saya tidak mematuhi peraturan-peraturan dan prosedur?

Haiwan kesayangan yang tidak boleh dibenarkan masuk atau hendaklah tertakluk kepada apa-apa tindakan yang difikirkan sesuai oleh Pegawai Kuarantin Haiwan.

Entry Point Clearance

Adakah terdapat sekatan ke atas entry point?

Haiwan Peliharaan hendaklah tanah bagi visa hanya di pintu masuk yang dinyatakan dalam permit import. Haiwan peliharaan yang memerlukan kuarantin hanya boleh mendarat di KLIA, Pulau Pinang atau Padang Besar di mana kemudahan kuarantin boleh didapati.

Bolehkah transit peliharaan saya ke titik lain catatan dalam Malaysia?

Haiwan kesayangan adalah diperlukan untuk tanah dan kemasukan jelas pada titik kemasukan yang dinyatakan dalam permit import. Transit haiwan peliharaan untuk mata lain masuk tidak dibenarkan tanpa kebenaran oleh pegawai Haiwan Kuarantin di pintu masuk tertentu.

Adakah terdapat caj yang ditanggung untuk visa?

Selain daripada caj Kastam, kemasukan binatang peliharaan adalah tertakluk kepada caj pemeriksaan veterinar.

Dokumen apa yang akan diperlukan untuk pelepasan di pintu masuk?

Salinan asal permit import, sijil kesihatan daripada pihak berkuasa veterinar negara pengeksport dan kelulusan CITES (jika perlu) hendaklah dikemukakan kepada Pegawai Kuarantin Haiwan untuk pelepasan. Semua dokumen hendaklah dalam Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris.

Apakah tempoh sah sijil kesihatan?

Sijil Kesihatan Veterinar hendaklah ditarikhkan dalam tempoh 7 hari dari tarikh eksport melainkan jika dinyatakan sebaliknya dalam peraturan import.

Adakah ia penting jika saya tidak melancong dengan haiwan kesayangan saya?

Haiwan kesayangan boleh bergerak tanpa diiringi. Seorang wakil tempatan (kawan, saudara atau ejen di Malaysia) boleh dilantik oleh pemilik untuk mengendalikan pelepasan di pintu masuk dan hadir dengan perkara-perkara kuarantin.

Kuarantin

Adalah tertakluk peliharaan saya kuarantin dan apa yang merupakan tempoh kuarantin?

Anjing dan kucing dari United Kingdom, Republik Ireland, Sweden, Australia, New Zealand, Jepun, Brunei dan Singapura tidak tertakluk kepada kuarantin dengan syarat haiwan peliharaan yang sihat dan semua dokumen adalah teratur. Anjing dan kucing dari negara-negara lain adalah tertakluk kepada minimum 7 hari kuarantin.

Yang merupakan pintu masuk dengan kemudahan kuarantin?

Kemudahan kuarantin untuk anjing dan kucing boleh didapati di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang, Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang, dan Padang Besar (sempadan Perlis-Thailand).

Adakah saya perlu membuat tempahan kuarantin untuk peliharaan saya?

Untuk haiwan peliharaan quarantinable, permit import hendaklah dikeluarkan hanya apabila pengesahan ruang kuarantin yang ditentukan oleh Stesen Kuarantin Haiwan yang berkenaan. Oleh itu apabila permit import dikeluarkan, ia bermakna kuarantin dikhaskan bagi ketibaan.

Bagaimana saya mendapat peliharaan saya ke stesen kuarantin?

Pegawai Haiwan Kuarantin di pintu masuk akan membantu dalam pengangkutan haiwan peliharaan ke stesen kuarantin.

Bolehkah saya melawat haiwan peliharaan saya semasa kuarantin?

Ya, pemilik dan sesiapa sahaja yang diberi kuasa olehnya dibenarkan untuk melawat haiwan peliharaan setiap hari 8:00-4:00. Bagaimanapun, pengunjung dinasihatkan untuk mematuhi kesemua undang-undang dan peraturan-peraturan stesen kuarantin.

Apakah caj kuarantin?

Caj kuarantin bagi anjing dan kucing adalah lebih kurang RM 79,00 dan RM 72,00 setiap minggu masing-masing. Bayaran ini adalah eksklusif makanan dan apa-apa kos rawatan yang mungkin ditanggung.